Wij hebben het genoegen gehad om bijna 5 weken door Wales te reizen.

Onder andere 40 kastelen, vele kustlijnen, culturele bestemmingen en natuur waren de hoofd doelen en dit zijn de mooiste naar onze mening.

Lees hier meer over onze reis door het mooie Wales

 

De 10 mooiste bestemmingen in Wales

1. Penrhyn Castle

De bedoeling was om ff buitenom wat foto’s te gaan maken maar daar aangekomen bleek het enorm groot te zijn en besloten om de entree te betalen en het kasteel te gaan verkennen. Ff? Het werden maar liefst 5 uur. Er is zoveel te zien, alle details qua bouwwerk binnen, niet normaal. Als dit kasteel anno nu gebouwd zou moeten worden, dat al niet gaat omdat er te weinig vakmensen zijn, zou dit triljoenen gaan kosten. Er zijn maar liefst 200 kamers waarvan er circa 20 open zijn maar voor elk vertrek heb je 10-15 minimaal nodig om alles goed te bekijken. 

2. Margam Park

Dit gratis te bezoeken park, er moet wel 6 pond parkeergeld betaald worden, heeft diverse mooie en interessante bezienswaardigheden. Bij binnenkomst is er al een mooie Abdij ruïne. Daarnaast een kerk met heel bijzondere tombes van de familie. En als hoogtepunt het schitterende kasteel. Helaas konden we alleen buitenom kijken omdat er binnen gewerkt werd. Maar dat op zich is al een belevenis. Naast dit is er nog een kapel met een mooie voorgevel en is er een speelplaats voor the kids. Voor elk wat wils dus.

3. Three Cliffs Bay

Een korte wandeling brengt je naar 1 van de mooiste baaien in Wales. Bij eb is het mooiste want dan is de baai enorm en stromen de diverse riviertjes naar de zee. Via zogenaamde stepstones, stap stenen, kan je erover. Op een van de heuvels liggen de resten van het Pennard Castle die je zou kunnen gaan bekijken.

4. Portmeirion

Een zeer kleurrijk en fantasie vol dorpje ontworpen door een architect die de invloeden van diverse werelddelen heeft gecombineerd.

Je weet niet waar je kijken moet, het is een overdaad aan schoonheid keer op keer. Mocht je welgesteld zijn zou je intrek in het hotel kunnen nemen. Zo niet dan is het de entreeprijs, 15 pond in 2023, meer dan waard.

5. Pembrokeshire

En daar bedoel ik mee, de Pembroke coast en andere bezienswaardigheden in dit deel van Wales. 

- de kustlijn via het coastpad waar verschillende korte wandelingen te maken zijn. Zoals naar:

St. Govan Church, Elegug Stacks, Green Bridge, the Couldron en Huntsmans Leap. Wij hebben dit in 2 delen gedaan maar ook goed op een dag te doen. Circa 4 uur nodig v.v. Vanaf of St. Govan of vanaf Green Bridge. Maar let op: plan dit bij voorkeur in op een weekend. Door de weeks zijn er meestal militaire oefeningen en dan is de toegang, zowel met auto als te voet, afgesloten. Je kunt het zien aan de rode vlaggen.

En al ben je hier, rij dan ff naar Broad Haven South beach met de churchrock in het water.

Een andere leuke wandeling van circa 2 uur v.v. is van Porthgain via het kustpad naar Blue Lagoon

Nog een leuke korte wandeling brengt je naar Church door.

Tenby is een aardig dorpje waar je bij eb rond Catharina island, met fort op top, kunt lopen en al het leven dat in de rotsen zich bevind bekijken. Verder een tweetal natuurlijke tunnels.

Voor de liefhebbers van mooie kastelen heeft deze streek Pembroke Castle, Carew Castle en Manorbier Castle in de aanbieding.

Verdere bestemmingen zijn: St. Davids met enorme kathedraal en Bishop place, Solva, St. Justin voor de lifeboatlounge, Strumble Head, Fishguard met fort, Carreg Cennen BC, Bishop place in Lamphey, Iron works in Kilgetty en vele andere.

6. Aquaduct van Chirk

We hebben al vaker aquaducten gezien maar nog niet een waar water stroomt. Sterker nog, er varen bootjes, de zogenaamde canalboats of longboats. Bovendien is dit een dubbel aquaduct want ernaast ligt een nog hoger exemplaar waar vroeger de trein over reed. Dit maakt deel uit van het Llangollen canal dat door een 400 meter lang en donkere tunnel voert en dan verder naar Pontcysylte aquaduct nabij Llangollen.

7. Castel Coch

Wellicht het kleinste kasteel van Wales maar dan wel een hele mooie. De vorm van de bouw, boven op een berg, en van binnen rijk beschilderd en gedecoreerd. Ook als je geen kasteelfreak bent zoals wij zou je er heen moeten gaan om het te beleven.

8. Ex equo Conwy Castle & Caernarfon Castle

Ondanks dat ze een eind uit elkaar liggen hebben ze veel overeenkomsten. 

Beide zijn enorm groot, zijn van veraf al imposant en de in bouwstijl is het verschil dat Conwy ronde torens heeft en Caerfarnon 8 kantige.

Bij de laatste is echter meer te beleven, hetgeen niet betekend dat Conwy niet bezocht moet worden. In Caerfarnon is meer te zien, er zijn meer kamertjes te ontdekken en er is in de keep (de hoge toren) een interessant museum gevestigd dat inbegrepen in de entreeprijs is.

9. Anglesey Island

Net als de nr. 5 een gebied, in dit geval het schiereiland Anglesey. Er zijn diverse mooie wandeltochten te maken naar mooie bezienswaardigheden. Zo zijn er in dit deel van Wales heel veel oud culturele nalatenschappen te zien zoals stonecircle, menhirs en standing Stones.

Van de vele mogelijkheden hebben we 2 bezocht. Te weten Bodowyr, een menhir en de Burial Chamber Bryn Celli in Llanddaniel. Deze is geheel in ere hersteld zoals het er ooit uit gezien heeft. Dit heeft veel weg van onze hunebedden. Bij de parkeerplaats is ook nog een rest van een woning uit die tijd, 3500-4000 jaar geleden, te zien. Daarvoor waren we in het dorp met de langste naam. Afgekort Llanfair.

South Stack Lighthouse, helemaal in Holyhead, de vuurtoren ligt op een eiland dat te voet, over een bruggetje, te bereiken is. De vuurtoren kan bezocht worden. De tickets zijn op de grote parkeerplaats te koop.

Iets zuidelijker via de kustweg bereik je Roscolyn waar je na een korte wandeling 2 natuurlijke bruggen kan bekijken. BWA Gwyn en BWA ddu oftewel de witte en zwarte brug. 

Aan de andere kant van Anglesey is op een dag heel iets anders te doen n.l. Parys Mountain. Koperberg. Een groeve van koper dus die bijzonder kleurrijk is. Daarnaast de molen en het Engine house als ook wat delen van de ovens en huisjes. 

Niet ver daar vandaan is Treath port Wen Bach, een oude porselein fabriek. De 3 ronde ovens en de 2 schoorstenen zijn nog goed bewaard. Daarnaast ook nog een mooi stukje natuur in de vorm van een Arch ( boog) in de rots. 

Een iets wat langere wandeling, circa 2 uur v.v, gaat naar een schiereiland op dit schiereiland: Llanddwyn. Vanaf en over het strand naar een vuurtoren, Goleudy Twr Mawr, die wel heel mooi gesitueerd is. Daarnaast ook nog enkele oude pilotenhuisjes en resten van een kapel.

Tenslotte is er nog Beaumaris Castle

en Penmon dovecot samen met de bron van St. Seirioles

10. Ex equo Gwrych Castle & Caerphilly Castle.

Voor de laatste plaats kan ik geen keuze maken, dus doen we maar beide kasteelruines.

Caerphilly is groter en over het algemeen nog in een redelijke toestand. Gwrych is breed gebouwd en heeft meer elegantie van de riddertijd. Totaal verschillend maar dat is bij alle kastelen gelukkig zo.

Buiten de top 10

Net buiten de hitlijst maar toch het benoemen waard is Kitwelly Castle, Chepstow Castle en St. Fagan. Dit laatste is een etnografisch museum met vele oude huizen van over Wales die hier weder op gebouwd zijn. Daarbij ook een kasteel, althans zo wordt het genoemd maar het is meer een Hall, een herenhuis als het ware. 

Buiten de top 10 en de hierboven vermelde is er in Wales nog veel meer te doen en beleven.

Zo zijn er vele oude treinen, dorpen (helaas veel minder mooi dan b.v. die van The Cotswold of zuid Engeland) en groene heuvels, bergen en weides. En nog meer.

Maak jouw eigen website met JouwWeb