de Kust

Het zuiden en delen van het oosten van Engeland hebben de zogenaamde white cliffs.

Die van Dover zijn overigens niet meer zo wit door de vele ferry's die er aan en af varen. Verder op naar het westen zijn ze weer mooi wit zoals in Beachy Head of zoals hierboven in het oosten Botany Bay.

In het zuiden is de zogenaamde Jurassic Coast. Deze 95 mile lange kust begint eerst met krijtrotsen zoals de al genoemde Beachy head (7 sisters) en de Old Harry Rocks. Later, ter hoogte van Lime Regis worden ze goudkleurig, Jura, en tegen het einde zijn ze donkerbruin. Het is dan Trias zoals o.a. in Ladram Bay. Langs de kust zijn buiten het hier al genoemde ook de welbekende Duddle Door en Stairhole te bewonderen of een van de vele cove's die er zijn. Dit deel van de kust met rotsen tot een max. hoogte van 191 meter zijn inmiddels werelderfgoed. Er lopen overal kustpaden over de rotsen, wel goed schoeisel nodig en een goede conditie want het kan flink op en af gaan.

Old Harry Rocks                                                     Stairhole (Lulworth)                                                 Beachy Head

Duddle Door (wit)                                                           West Bay (goudkleurig)                                         Ladram Bay (donkerbruin)

De kust van Wales is geheel anders. Geen krijtrotsen meer maar rotsen uit diverse gesteenten. In dit deel van de UK is met name de kust van Pembroke een die je eigenlijk zou willen missen. Hier vindt je bijvoorbeeld de Green Bridge, Elegug Stacks of the Couldron

Ook in Wales maar dan in het zuidelijk gedeelte is Gower met als hoogtepunt 3 cliffs Bay.

Andere mooie stranden zijn o.a. South Beach Broad Haven.

Dan zijn er aan de kust overal vuurtorens, Lighthouse. Soms zo mooi gelegen dat we er een wandeling naar toe gemaakt hebben zoals bij het schiereiland Anglesey voor de Goleudy of de South Stack Lighthouse.

Skrinkle Haven Beach staat bekend om de Church Door, een enorme opening in een grote rots. En in Tenby, een leuk dorpje, kan je bij eb onder de rots wandelen waar bovenop een fort gelegen is. Dit is Catharina Island.